Om oss

Tillverkare av skidboxar

Varför äga en skidbox?

Skidboxar har blivit en given del av vintersportutrustningen för många friluftsentusiaster. Dessa specialdesignade takboxar erbjuder en säker och effektiv lösning för att transportera skidor, snowboards och annan utrustning.

Skidbox

Tips & råd

Djupdyk i området skidboxar och utforska olika fördelar, funktioner och användningstips.

Skidbox

Utbud av skidboxar

Utforska alla olika modeller och deras olika egenskaper. Det finns en skidbox för alla behov och fordon.

Ordlista

Få en bättre bild av de olika delar, material och tillbehör som är centrala vid köp och användande av en skidbox.

Skidbox

Att tänka på inför inköp av lastbox

En skidbox erbjuder en praktisk lösning för att hantera situationer där bagageutrymmet är otillräckligt, eller när man måste transportera omfångsrika eller långa objekt som skidor. Specialiserade boxar som är avsedda enbart för skidutrustning benämns ofta som skidboxar. Att inneha en takbox kräver dock mer än att bara lasta och ge sig av. Det är essentiellt att noggrant överväga flera faktorer vid köp för att säkerställa att boxen uppfyller dina specifika krav och behov.

Se hela listan

Sortiment

Vi har en serie med 6 stycken väldigt populära takboxar och skidboxar som alla har sin egen unika fördel:

Takbox

Takboxar

Läs mer

Takbox

Skidboxar

Läs mer

Takbox

Profilboxar

Läs mer

Takbox

Tillbehör

Läs mer

Skidbox

Takboxar i modern design med fokus på användarvänlighet

Självfallet spelar designen en avgörande roll när man väljer en takbox. Konsumenter söker ofta en produkt som inte bara är funktionell utan också estetiskt tilltalande och harmonierar med bilens utseende. Moderna takboxar kombinerar ofta strömlinjeformad design med aerodynamiska egenskaper, vilket bidrar till förbättrad bränsleeffektivitet. Vanligtvis produceras takboxar i en svart nyans för ett subtilt och elegant utseende. Efter svart är silver och vitt de mest efterfrågade färgerna. Dessa takboxar är typiskt sett ytbehandlade med en förstärkt blank lack som både förhöjer utseendet och skyddar mot väderpåverkan. Grepp och låsningssystem varierar i design, med borstat aluminium som en standardfunktion hos Calix takboxar. Många modeller är utrustade med en funktion som kallas för Dual opening, vilket gör det möjligt att öppna boxen från båda sidor för enklare åtkomst. När boxen öppnas avslöjas ett vitt innerlock med en sensorstyrd lampa som automatiskt tänds och släcks när boxen öppnas eller stängs. Inuti boxen finns en mjuk matta och ett lastnät, och för att hålla packningen säkert på plats finns robusta spännband. En viktig säkerhetsfunktion är Safetynose, som är placerad framtill på boxen för att ge extra skydd åt både lasten och andra trafikanter vid plötsliga stopp eller kollisioner.

Fördelar med en skidbox

Skidboxar ger ett effektivt och säkert sätt att utöka bilens lastutrymme. De är kompatibla med de flesta fordonstyper och representerar en hållbar investering som varar i många år. En typisk box kan addera upp till 650 liter extra utrymme för förvaring. Detta är extremt praktiskt för familjesemestrar, där det kan eliminera behovet av att hyra en större bil eller släpvagn, vilket ofta är en kostsam lösning. Användningen av boxar bidrar även till ökad säkerhet genom att undvika överlastning av fordonet och att riskabla föremål ligger löst i bilen. Samtidigt ger det fler passagerare möjlighet att resa bekvämt utan att behöva trängas med bagage och utrustning i sittutrymmena. Denna bekvämlighet är särskilt värdefull under längre bilresor.

Fördelar inkluderar:

  • Mer lastutrymme
  • Förbättrad säkerhet för bilförare och passagerare
  • Ökad komfort under resan
  • Möjligheten att enkelt transportera skrymmande föremål som skidor, golfutrustning, hockeyklubbor med mera.
Skidbox

Aktuellt

Marknadstrenderna visar på en ökande efterfrågan på innovativa och miljövänliga takboxar. Sedan takboxar började säljas i stor skala på under 70-80 tal har det varit framåtvända boxar som dominerat marknaden. Det vill säga takboxar vända med den smala delen framtill. Men på senare åt har detta koncept blivit ifrågasatt av bilentusiaster, som provat sig fram […]
Gasfjäder till släpvagnskåpa eller takbox – Denna teknologi, som använder komprimerad gas för att reglera rörelsen, säkerställer jämn och kontrollerad drift av luckor och lock. Med hög kvalitet och korrekt installation förbättrar den både användarvänlighet och säkerhet för fordonets lastutrymme och ger en smidig öppning och stängning. Gasfjäder till släpvagnskåpa eller takbox – Hur funkar […]
När man förbereder sig för vildmarkscamping är det avgörande att ha rätt utrustning och kunskap. De viktigaste sakerna att tänka på inkluderar adekvat skydd, klädsel anpassad efter väderförhållanden, tillräckligt med mat och vatten, samt nödvändiga säkerhetsutrustningar. Denna guide, vad behöver man när man tältar, ger en omfattande översikt av essentiella förberedelser och utrustningar för en […]

Användningsområden för lastboxar

Sportaktiviteter
En skidbox är idealisk för att transportera omfångsrik eller skrymmande sportutrustning. Det är perfekt för aktiviteter som hockey, golf, bandy, skidåkning och andra sporter där utrustningen tar mycket plats.

Campingäventyr
För campingfantaster är skidboxen en utmärkt lösning för att ta med allt nödvändigt, såsom tält, campingkök, vandringsstavar och övrig utrustning för en framgångsrik campingtur.

Fjällresor
Packa skidor, pjäxor, hjälmar och annan utrustning för din fjällsemester. En box ger dig möjligheten att få med allt du behöver på ett praktiskt och säkert sätt.

Extra bagageutrymme
Skidboxen är även en utmärkt lösning för att utöka bilens bagagekapacitet, oavsett anledningen till din resa.

Tänk på detta inför inköp av en roof box

Anpassning till din bil
Om du har en liten bil, undvik att köpa en box som är för stor eller tung. Det kan leda till sämre bränsleeffektivitet och ökat vindbrus. Ta hänsyn till bilens specifikationer och välj en box vars vikt och storlek är i linje med tillverkarens rekommendationer. Detta hjälper till att minska boxens inverkan på bilens aerodynamik.

Säkerhetsaspekter
Att säkra skidboxen korrekt är avgörande för trafiksäkerheten. Enligt rapporter från trafikpolisen är dåligt fastsatt last på fordonstak en frekvent orsak till trafikolyckor. Var noga med att följa anvisningar för säker lastning och montering. Se till att allt bagage är väl fastsatt, att skidboxen är korrekt installerad och att maxvikten för ditt fordon inte överskrids. Användning av passande takskenor är viktigt för både säkerheten och bränsleekonomin.

Skydd av bagage
Skidboxen bör ha lämpliga fastsättningsanordningar för att skydda ditt bagage, särskilt på vägar med ojämnheter eller många backar. Använd spännband och nät för att säkra packningen, och undvik att förvara lösa föremål i boxen som kan skada den vid en olycka.

Väderbeständighet
En skidbox bör vara utformad för att stå emot tuffa väderförhållanden som kraftigt regn och snö. Den bör också vara UV-beständig för att undvika nedbrytning av materialet under långvarig exponering för solen.

Säkerhet mot stöld
Liksom du litar på att din bagagelucka är säker mot inbrott, bör skidboxen vara försedd med ett robust centrallås med flera låspunkter. Det är också viktigt att den är testad för att motstå stöldförsök.

Vad är egentligen en skidbox och varför används den?

Utöver dess praktiska fördelar har skidboxar blivit en vanlig del av standardutrustningen när nya bilar säljs. För många bilägare är en box ett essentiellt och estetiskt tilltalande tillbehör som betydligt utökar bilens förvaringskapacitet, vilket gör resor och semesterutflykter mer bekväma. Boxar är ovärderliga för att smidigt och säkert packa allt från skidutrustning till golfklubbor, fotbollsutrustning, badartiklar, eller utrustning för fjällvandringar och familjesammankomster. De erbjuder en idealisk lösning för att transportera värdefull utrustning och personliga föremål.

När började takboxar användas?

De ursprungliga skidboxarna som började tillverkas under 1960-talet var ganska grundläggande i sin design och saknade de sofistikerade egenskaper som vi ser i dagens boxar. Tidiga modeller erbjöd begränsat skydd mot väderförhållanden och stöld, och deras volym var mindre jämfört med nutida alternativ. Efterfrågan på boxar växte stadigt under de följande årtiondena, vilket ledde till en väletablerad marknad. Under 1970- och 1980-talet accelererade marknaden kraftigt, mycket tack vare nya entreprenörer och tillverkare som insåg potentialen i denna praktiska produkt. Denna tillväxt drevs delvis av en ökning i semesterresor inom Europa, skidorternas popularitet och de växande bagagebehoven hos turister och resenärer. Tack vare framsteg inom teknik och materialutveckling har nutida boxar utvecklats till att vara mycket mer aerodynamiska, hållbara och lättanvända än sina föregångare. Under de senaste decennierna har skidboxar blivit en integrerad del av många fordon, parallellt med bilindustrins utveckling, och har övergått från en tillvalsutrustning till en nödvändig kompanjon för bilägare som älskar äventyr.

Standard-modell vs. premium-modell

Vid valet mellan en standard- och en premiumversion av skidboxar är det väsentligt att förstå skillnaderna mellan dem. Som ett exempel kan vi använda priset som en faktor. Standardversioner av boxar brukar ligga i prisklassen 5 000-7 000 kronor och erbjuder grundfunktioner och acceptabel prestanda till ett rimligt pris. Å andra sidan kan priset för premiumversioner av boxar nå över 15 000 kronor, vilket ofta beror på större lastkapacitet samt mer avancerade funktioner och material. En box i premiumkategorin kan exempelvis inkludera en mer sofistikerad låsmekanism som förbättrar säkerheten för dina tillhörigheter. Den kan också vara tillverkad av kolfiber, ett avancerat material som är både extremt starkt och lätt. Dessa egenskaper kan vara kritiska om du söker extra säkerhet eller om du prioriterar lägre vikt för att optimera bränsleekonomin.

Hur mycket rymmer en skidbox?

Storleken på skidboxar skiftar mellan olika tillverkare, där de minsta modellerna oftast har en volym på omkring 250 liter och de största modellerna kan rymma upp till 600 liter. Det mest vanliga är att en box har en kapacitet på cirka 400 liter, vilket motsvarar storleken på bagageutrymmet i en vanlig sedanbil.

Skillnad på en skidbox och en takbox?

Även om termerna skidbox och takbox ofta används omväxlande, finns det faktiska skillnader mellan dessa två produkter. Boxar är specifikt framtagen för att transportera skid- och snowboardutrustning. De kännetecknas av en design som är anpassad för säker transport av just dessa vinterartiklar. Det innefattar en relativt smal form och ett inre utformat med spår som håller skidorna på plats under transport. Gällande storlek är en box vanligtvis runt 190 cm lång för att kunna rymma även längre skidor, vilket gör dem idealiska för fjällsemestrar där skidutrustning behöver fraktas.

Det du behöver veta om boxarnas material

Skidboxar måste vara robusta för att stå emot stränga väderförhållanden och extrema temperaturer, vilket gör materialet de är tillverkade av avgörande.

På marknaden finns boxar huvudsakligen tillverkade i antingen ABS-plast eller glasfiber. Båda materialen har sina fördelar. ABS-plast, även känt som akrylnitril-butadien-styren, är återvinningsbart och miljövänligt. Det är ett termoplastiskt material känt för sin höga hållfasthet och motståndskraft mot stötar. Dess lätthet är också fördelaktig för att hålla nere bränsleförbrukningen. ABS-plast passar utmärkt för boxar då det inte korroderar och tål UV-strålning väl.

Glasfiberförstärkt plast är ett annat vanligt val för boxar. Detta material kombinerar plast med glasfiber för att förbättra hållfastheten och styvheten. Glasfiberförstärkt plast är särskilt slitstarkt och kan stå emot korrosion samt tuffa väderförhållanden. Det är också relativt lätt, vilket minimerar den extra vikten på boxen och därmed bidrar till bränsleeffektivitet. Boxar i glasfiber tenderar att vara dyrare men erbjuder en högre hållbarhet.

Skidboxar och miljöpåverkan

När det gäller miljöpåverkan från skidboxar är det viktigt att beakta hur de påverkar bränsleekonomin. En box som är designad för att effektivt minska luftmotståndet kan reducera bränsleförbrukningen med upp till 20 procent. Detta är en avgörande faktor, speciellt vid långdistansresor eller frekvent användning av boxen.

Dessutom är materialvalet i boxar ofta miljövänligt. Om du till exempel väljer en box från Calix Roofboxen gjord av ABS-plast, är den helt återvinningsbar. När det blir dags att byta ut din box, kan du vara säker på att materialen kan återanvändas, vilket bidrar till att minska miljöpåverkan.

Köp en säkerhets- och kvalitetsklassad roof box

Att investera i en skidbox som har genomgått rigorösa säkerhets- och kvalitetstester är essentiellt.

Ett centralt test för en box är det så kallade ”city crash testet”, som verifierar att boxen kan hantera en kollision utan att utgöra en risk för passagerare eller andra i trafiken. Under detta test monteras boxen på ett fordon och utsätts för simulerade kollisionsscenarier typiska för stadsmiljöer, såsom sidokollisioner, påkörningar bakifrån, och tester som bedömer boxens förmåga att stå emot vertikala krafter. Denna typ av testning är avgörande för att bedöma boxens förmåga att bibehålla sin position och minimera skaderisken vid en olycka.

Resultaten från dessa city crash tester är viktiga för myndigheter och bilindustrin för att upprätthålla och förbättra säkerhetsstandarder för boxar på marknaden. De säkerställer att boxarna uppfyller stränga säkerhetskrav och bidrar till att minska skaderisken vid potentiella kollisioner i urbana miljöer. Calix Roofboxes har genomgått sådana tester för alla sina boxar, utförda vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Dessutom har flera av Calix Roofboxes skidboxmodeller (Urban Loader och Calix Zafe) testats, godkänts och certifierats av TÜV, vilket ytterligare styrker deras säkerhet och kvalitet.

Takboxar och säkerhet

När det gäller säkerheten för skidboxar är det viktigt att ha god kunskap om korrekt montering och användning för att minimera risker. Här är några centrala säkerhetspunkter att tänka på när du använder en skidbox:

Monteringssystem
De flesta boxar kommer med snabbfästen. Det är viktigt att dessa är rätt anslutna till bilens tak och att de är säkert fastspända.

Viktbalans
Att balansera vikten jämnt inuti boxen är kritiskt för att bibehålla bilens stabilitet och minska risken för slirning eller obalans under körning.

Fästremmar
Använd fästremmar inuti boxen för att säkra din last. Detta förhindrar att föremål flyttar sig och skapar obalans under resan.

Använd momentnyckel
Använd en momentnyckel för att korrekt dra åt alla monteringsbultar och muttrar enligt tillverkarens instruktioner, vilket säkerställer att boxen är stadigt fäst vid ditt fordon.

Korrekt placering
Felaktig placering av boxen kan påverka sikt och bilens manövrerbarhet. Placera den strategiskt för att undvika dessa problem.

Begränsa takhöjden
Var medveten om att en skidbox kan höja ditt fordon och göra det olämpligt för vissa vägar och parkeringsplatser.

Minimera frontalarea
Placera boxen så att den skapar minimalt luftmotstånd, vilket hjälper till att hålla nere bränsleförbrukningen.

Bevara siktlinjer
Se till att boxen inte blockerar din sikt, speciellt när det kommer till backspeglar och vindrutan.

Maxhastighet
Var uppmärksam på tillverkarens rekommenderade maxhastighet för boxen. Att köra för snabbt kan påverka fordonets stabilitet och hantering.

Maxvikt
Överskrid inte den rekommenderade maxvikten för boxen. Detta kan orsaka skador och påverka bilens stabilitet.

Låssystem
Använd skidboxens inbyggda låssystem för att skydda din last och förhindra att boxen öppnas oväntat. Extra säkerhetsfunktioner som tjuvlåsningsskydd kan vara värdefulla för att skydda värdefulla föremål.

Jag ska köpa en skidbox. Hur monterar jag den på bilen?

När du planerar att köpa en skidbox är det viktigt att veta hur man korrekt fäster den på bilen. Här är en översikt över olika metoder för att montera boxar och de vanligaste typerna av takräcken:

Standardtakskenor
Många nyare bilar kommer med förinstallerade takskenor som sträcker sig längs bilens tak. Dessa skenor har ofta tvärgående balkar som ger fästpunkter för takräcken. Du kan enkelt montera boxens takräcken på dessa tvärgående balkar.

Universella takräcken
För bilar utan förmonterade takskenor kan du använda universella takräcken. Dessa är anpassningsbara för att passa en mängd olika bilmodeller och fästs antingen i dörrkarmen eller under takkanten, vilket ger en stabil grund för att fästa boxen.

Direktmontering på taket
På äldre bilmodeller, där takskenor eller golvräcken saknas, kan takräcken som skruvas direkt in i taket användas. Dessa takräcken kräver en mer permanent fastsättning med skruvar, vilket kan kräva professionell installation för att säkerställa korrekt montering.

Klämfästen
För bilar utan inbyggda monteringssystem, finns det klämfästen som kan användas. Dessa kläms fast runt dörröppningen eller takkanten och skapar en stabil plattform för att fästa takräcken för boxen.

Magnetiska takräcken
Magnetiska takräcken är en temporär lösning och använder inbyggda magneter för att fästa på bilens tak. De är enkla att montera och demontera, men erbjuder inte samma stabilitet som de andra monteringssystemen och är bäst för kortare användning.